Vinkovci su istočno slavonski grad sa 40-ak tisuća stanovnika smješten na rijeci Bosut. Okružen hrastovom šumom i plodnom ravnicom u živoj nam Slavoniji grad je ovo po mjeri svakoga  slavonca. Kontinuitet naseljenosti na ovom područja datira više od 7 000 godina čime je jedno od rijetkih i time najstariji naselja u Europi. Prvo značajnije naselje je bilo rimsko Colonia Aurelia Cibalae (ilirski: brežuljak) u kojima su rođeni i čak dvojica rimskih careva. Valens i Valentijan zbog čega je ovo naselje bilo poznato regijsko središte.

U 3. st ovdje je bila ranokršćanska biskupija s prvim biskupom Euzebijem i kasnijim svecima Sv. Euzebijem i Polionom. Također i pukovnijsko središte vojne krajine.

Današnji Vinkovci nastali su na srednjovjekovnom naselju Sv. Ilija, a samo ime Vinkovci (po crkvi Sv. Vinka i po vinogradima uokolo) navodi se po prvi puta u 16. Stoljeću.

Upravo što su se bili određeno središte i što su se nalazili na raskrižju puteva često su bili na udaru Gota, Huna i Tatara pri čemu je naselje opljačkano i spaljeno. Zbog svega se naselje moralo svaki puta iznova podizati.

Pod turskom vladavinom veliko trgovište rascjepkano je na manja naselja. Austrougarski period ostavio je vrlo lijepu baroknu jezgru koja je posebno u samom centru grada očuvana do danas. Iz tog perioda Vinkovci pamte i svog hrvatskog bana J. Šokčevića.

U vrijeme Domovinskog rata 1991. grad je od srpskih dragovoljaca i četnika i tadašnje JNA pretrpio velika razaranja, no nikad nije pao u ruke agresora ostajući tako najistočniji hrvatski grad na braniku domovine.

Poznati vinkovčani

Književnici: Josip i Ivan Kozarac (Mrtvi kapitali, Đuka Begović, Tena), M.A. Reljković (Satir), Joza Ivakić, pisac M.S Mađer, skladatelj hrvatske himne Josip Runjanin, kipar i slikar Vanja Radauš, strip crtač D Mataković, glumci: Rade Šerbeđija, Vanja Drach…

Pop grupa Colonia, Tamburaški sastavi Slavonski dukati, Dike, punk rock bendovi  Majke, Septica, Satan Panonski…

Sportaši: Mirko Filipović (borilački sport), nogometaši Sulejman Halilović, Davor Čop, Ivan Bošnjak, treneri  Tonko Vukušić Cico, Stanko Mršić, Mile Petković, košarkaš Mario Kasun…

Događaji:

Vinkovačke jeseni – folklor hrvatske tradicijske kulture i baštine) , Dorf –festival dokumentarnih rock filmova, Marinfest –rock festival, Salon stripa, Festival glumca, Salon fotografije, Memorijal Satana Panonskog , Cibart festival- festival mladih, Moto susret…